TNV:n ammattivalmentajaseminaari 9.12.2012  klo 13-16.15

Tilaisuus järjestetään Energymillä, Energialähde -salissa (os. Vähäheikkiläntie 56 C 2.krs.).

Seminaari on avoin TNV:n johtokunnan päätöksen mukaisesti seuran johdolle, työntekijöille, valmentajille, tuomareille ja Jojoille. Lämpimästi tervetuloa – ja muistathan myös ilmottautua tilaisuuteen!  Ilmottautumiset 25.11.2012 mennessä Laura Nikkaselle nikkanen.laura(at)gmail.com.

Tapahtuman aikataulu ja puheenvuorot

klo 13-13.15
Sini Kotilainen, alkusanat

Voimisteluesitys Julia Laine&Mina Koski
Voimisteluesitys Emma Sokolova&Vanessa Chevtchenko

klo 13.15-14
Iiris Rif, SVS -seurojen (SVS, SVS Espoo, SVS Vantaa) päävalmentaja
SVS-seurat ovat rytmisessä voimistelussa kansainvälisen toiminnan pilotoijia Suomessa. SVS -seurojen voimistelijat ovat saavuttaneet sekä naisten että nuorten sarjoissa SM-mitaleita ja edustaneet Suomea MM-, EM- ja PM-tasolla. Vuonna 1992 ja 1993 päävalmentaja Iiris Rif valmensi Suomen rytmisen voimistelun naisten joukkueen Olympiafinaaliin ja rytmisen voimistelun MM-kisoihin 2010 hän valmensi jopa kaksi suomalaisedustajaa. Mikä rooli päävalmentajilla ja ammattivalmentajilla on suomalaisissa rytmisen voimistelun kärkiseuroissa?
klo 14-14.45
Liisa Ahlqvist-Lehkosuo, Vantaan Voimisteluseuran päävalmentaja
Vantaan Voimisteluseura on yksi kansainvälisesti menestyksekkäimmistä joukkuevoimisteluseuroista.  Seuran joukkueet ovat osallistuneet lajin MM-kisoihin lähes vuosittain, parhaimpana saavutuksena päävalmentaja Liisa Ahlqvist-Lehkosuon valmentaman Frida -joukkeen MM-hopea vuonna 2005. Kestävälle pohjalle rakennetulla Vantaan Voimisteluseuran seuratoiminnalla halutaan taata myös jatkumo tulevaan. Mikä rooli päävalmentajilla ja ammattivalmentajilla tässä kokonaisuudessa on?
klo 14.45-15    
Kahvitarjoilu
.Voimisteluesitys Glitterit -joukkue
Voimisteluesitys Aida Kauppinen&Emilia Liukkunen
klo 15-15.45
Saara-Sofia Sutela, Turun kaupunginvaltuutettu, Turun liikuntalautakunnan puheenjohtaja, Suomen Voimisteluliiton hallituksen jäsen
Suomalaiset liikunta- ja urheiluseurat tekevät mittaamattoman arvokasta työtä. Tämä on yleisesti tunnustettua, mutta silti seuratyön ahertajat ovat edelleen kovan paineen alla. Saara-Sofia Sutela on lajiliitossa ja liikuntalautakunnassa kuulostellut seuratoiminnan kentältä tulevaa sanomaa. Urheiluseuroissa työmäärä ja vaatimukset kasvavat, mutta aikaa ja halua vapaaehtoiseen seuratoimintaan on käytössä vain  rajallisesti. Mitä mahdollisuuksia ammattivalmentajuus tarjoaa seuratoiminnan laadun, koko seuran kehittämisen ja harrastesektorin näkökulmasta?
.klo 15.45-16.15     
Laura Nikkanen ja Anni Ahola, Turun Naisvoimistelijoiden valmennusvastaavat
TNV on vahva harrasteliikunnan seura, mutta erityisesti viime aikoina valmennussektori on kasvanut koko seurassa eniten. Valmennustoimintaa pyöritetään TNV:ssä vapaaehtoisten valmennusvastaavien ja 40 aktiivisen valmentajan voimin. Valmennusvastaavat tarjoavat yhteenvedon päivän keskusteluista ja esittävät, miten tästä lähdetään kehittämään TNV:tä eteenpäin.

klo 16.15-        
Vapaa keskustelu

 

Ammattivalmentajaseminaarissa kuultiin innostavia puheenvuoroja

Joulukuisena sunnuntaipäivänä 9.12.2012 Energymin tiloissa järjestettiin seuran sisäinen Ammattivalmentajaseminaari. Tilaisuus tarjosi laadukkaan kattauksen eri puheenvuoroja ammattivalmentajan arjesta ja tarpeellisuudesta. Lämmin kiitos mielenkiintoisista esityksistä SVS-seurojen päävalmentaja Iiris Rifille, Vantaan voimisteluseuran päävalmentaja Liisa Alhqvist-Lehkosuolle ja kokeneelle urheiluseurakentän toimijalle Saara-Sofia Sutelalle sekä TNV:n Taru Thorburnille, Laura Nikkaselle ja Anni Aholalle.

Iiris Rif ja Liisa Alhqvist-Lehkosuo toivat esiin, mikä rooli päävalmentajilla ja ammattivalmentajilla on heidän kotiseuroissaan. Molempien puhujien seuroissa päätoimisia valmentajia on ollut jo kauan ja tällä hetkellä useita. Puhujat toivat mielenkiintoisesti esiin, mitä kipupisteitä matkalla päätoimiseen valmentajuuteen on kohdattu ja toisaalta mitä positiivista askeleen ottamisesta on seurannut. Kuulijat saivat hienoja konkreettisia esimerkkejä siitä, miten päätoimisen valmentajan toimenkuva voidaan esimerkiksi rakentaa.

Saara-Sofia Sutela keskittyi puheenvuorossaan ammattivalmentajuuteen harrastesektorin ja koko seuran kehittämisen kannalta. Hän toi esiin mm. lajiliitossa ja liikuntalautakunnassa kuulosteltua seuratoiminnan kentältä tulevaa sanomaa ja urheiluseuratoiminnassa tapahtuvia muutoksen suuntia. Urheiluseuroissa työmäärä ja vaatimukset kasvavat, mutta aikaa ja resursseja vapaaehtoiseen seuratoimintaan on käytössä vain rajallisesti. Saara-Sofia toi esiin, että harrasteliikunnan ja kilpaurheilun väliin ei tule rakentaa vastakkainasettelua. Niiden välillä ole ristiriitaa – päätoimisella valmentajuudella on annettavaa koko seuralle ja harrastesektorille.

Lopuksi vielä TNV:n valmennussektorin valmennusvastaavat Laura Nikkanen ja Anni Ahola sekä toiminnanjohtaja Taru Thorburn esittävät TNV:n tasolla kiteytyksiä siitä, miten päivän ajatukset voisivat olla toteutettavissa TNV:n mittakaavassa. Taru Thorburnin mukaan ”päivän keskustelut vahvistivat johtokunnan tekemää päätöstä, että päätoiminen valmentaja palkataan TNV:n tulevaisuudessa, jos talous sen mahdollistaa.”

Seminaari oli  jopa väärä nimi tapahtumalle – kyse oli ehkä enemmänkin kokouksesta, jossa on paikalle olleet pääsivät kuuntelemaan asiantuntijoiden näkemyksiä päätoimisesta valmentajuudesta ja keskustelemaan TNV:n tulevaisuuden tarpeista. Päivän aikana nähtiin ihania TNV:n voimisteluesityksiä: kiitos Minalle, Julialle, Vanessalle, Emmalle, Aidalle, Emilialle ja Glitterien joukkueelle ilmeikkäistä esityksistä.

Kiitos kaikille onnistuneen tapahtuman mahdollistaneille!