Joukkuevoimistelun lajiesittely

Joukkuevoimistelu on huippu-urheilua, joka on kehittynyt suomalaisesta naisvoimistelusta kansainväliseksi kilpalajiksi.  Kansainvälinen joukkuevoimisteluliitto IGFAGG järjestää vuosittain lajin MM- ja World Cup-kilpailut.  Suomessa kilpaillaan ikäsarjoittain keväisin vapaaohjelmilla ja syksyisin välineohjelmilla. joukkuevoimistelussa on kilpailtu MM-tasolla vuodesta 2000 lähtien ja Suomi on joukkuevoimistelun kärkimaita. Kaiken kaikkiaan Suomi on saavuttanut joukkuevoimistelun MM-historian aikana naisten sarjassa yli kymmenen mitalia.

Kilpailusarjat

Joukkuevoimistelussa yli 12-vuotiaat kilpailevat kansallisesti kolmella eri sarjatasolla:

SM-sarjat

SM-sarjoissa kilpaillaan ikäluokittain 12-14-vuotiaissa, junioreissa (14-16-vuotiaissa) sekä yli 16-vuotiaissa (naisten sarja).

Kilpasarjat

Kilpasarjoissa kilpaillaan ikäluokittain 12-14-vuotiaiden, 14-16-vuotiaiden, 16-20-vuotiaiden ja yli 18-vuotiaiden (naiset) sarjoissa.

Harrastesarjat

Harrastesarjoissa kilpaillaan ikäluokittain 12-14-vuotiaissa, 14-16-vuotiaissa ja yli 16-vuotiaissa. Kolmen alueen aluekilpailujen yhteydessä järjestetään kaikille avoin harrastesarjan kilpailu.

Alle 12-vuotiaiden lasten sarjoissa kilpaillaan vain yhdellä sarjatasolla ikäluokissa 8-10-vuotiaat ja 10-12-vuotiaat. Alle 12-vuotiailla on myös mahdollisuus esiintyä Voimistelun Stara-tapahtumissa, joissa joukkueita ei aseteta paremmuusjärjestykseen

Joukkuevoimistelun kauneus

Joukkuevoimistelu on taitolaji koostuen mm. monipuolisista vartalon liikkeistä, tasapainoliikkeistä ja hypyistä.  Hyppelyt, askelsarjat sekä jalka- ja käsiliikkeet sisältyvät myös ohjelman rakenteeseen.  Ohjelmat ovat taiteellisia ja urheilullisia kokonaisuuksia, joten voimistelijoilta edellytetään ilmaisullisuutta, liikkuvuutta, notkeutta, nopeutta, kestävyyttä, voimaa ja koordinaatiokykyä.  Musiikin ilmentäminen vaatii rytmitajua ja hyvää vartalon hallintaa, jotta suorituksessa onnistuvat hienosti dynamiikan ja tempon vaihtelut.

Arviointi

Kilpailuissa tuomaripaneeleiden tuomarit arvioivat joukkueiden suoritukset ja ohjelman kilpailujen sääntöjen mukaan.  Tuomaristot muodostuvat sommittelun taiteellisesta (AV) ja teknisestä (TV) tuomaristosta sekä suorituksen (EXE) tuomaristosta.  Eri ikäsarjoissa säännöt eroavat vaatimustasoineen toisistaan.  AV-tuomaristo arvioi ohjelman voimistelullisen tason, ilmaisullisuuden ja omaperäisyyden sekä ohjelman rakenteen.  TV-tuomaristo arvioi sommittelun vaikeusosat ja EXE-tuomaristo joukkueen suorituksen.