Rytmisen voimistelun lajiesittely

Rytminen voimistelu on Olympialaji sekä kansainvälisen voimisteluliiton (FIG) virallinen kilpaurheilulaji, jossa taiteellinen ilmaisu yhdistyy musiikkiin sekä taiturimaiseen fyysiseen ja tekniseen suoritukseen. Hyppyihin, piruetteihin, tasapainoihin, taivutuksiin ja muihin vartalon liikkeisiin on vielä yhdistettävä välineiden hallittu ja taiturimainen käsittely. Välineitä ovat naru, pallo, vanne, keilat ja nauha. Lisäksi voidaan kilpailla ns. vapaaohjelmalla, jossa voimistelijalla ei ole välinettä. Rytmisessä voimistelussa kilpaillaan sekä yksilö- että joukkuekilpailussa.

Kilpailujärjestelmä

Rytmisessä voimistelussa järjestetään kilpailuja aluetasolla, SM-tasolla sekä kansainvälisellä tasolla. Rytmisen voimistelun kilpailujärjestelmä muodostuu kolmenlaisista kilpailuista: ikäkausi-, luokka- ja välinekilpailuista. Luokkajärjestelmän mukaisissa kilpailuissa kilpaillaan voimistelijan tason, ei iän perusteella. Kahdeksasta kilpailuluokasta ensimmäinen on ns. staraluokka ja luokista korkein on mestariluokka. Lisäksi seurat järjestävät omia kansallisia ja kansainvälisiä kilpailuja, joissa kilpaillaan ikäluokittain.

Arvostelu

Tuomaristo arvostelee ohjelman teknisen vaikeustason, taiteellisen vaikutelman ja suorituksen. Kukin osa-alue kattaa kolmanneksen yhteispisteistä. Teknisessä arvossa voimistelija saa pisteitä sekä vartalon vaikeusosista että välineen vaikeusosista. Taiteellinen arvostelu taas mittaa koreografian monipuolisuutta, taiteellista ilmaisua ja ekspressiivisyyttä – välineen ja vartalon käytön tulee olla monipuolista niin suuntien, tasojen kuin dynamiikankin suhteen. Suoritustuomaristo arvioi ohjelman suorituspuhtautta, kuten jalkatekniikkaa, voimistelijan ryhdikyyttä sekä välinetekniikkaa.